dimarts, 20 de novembre del 2012

La Biblioteca Pública de Tarragona acull la xerrada "El món de les llegendes urbanes"

L'acte s'emmarca dins el cicle "La ciutat a cau d’orella", una de les activitats de tardor de Joventut

Avui dimarts, 20 de novembre, a partir de les 18:30 h, tindrà lloc a la Biblioteca Pública de Tarragona la xerrada "El món de les llegendes urbanes", a càrrec de Carme Oriol Carazo, professora del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. La proposta forma part de la programació del Cicle de Llegendes Urbanes "La ciutat a cau d’orella", organitzat per la Conselleria de Joventut de l'Ajuntament de Tarragona, l'Escola de Lletres de Tarragona (Associació Tarragona Literària) i la pròpia Biblioteca.

La xerrada explicarà les característiques d'aquests relats i analitzarà la funció que tenen en la societat que els transmet. Així mateix, utilitzarà exemples de llegendes sorgides recentment per evidenciar la importància que tenen aquests relats avui en dia i de com els mitjans de comunicació contribueixen a la seva difusió.

Les llegendes urbanes són uns relats molt units a la quotidianitat i es troben molt presents en les converses del dia a dia. Tot i ser tan presents, els folkloristes no les han començat a estudiar fins fa relativament pocs anys. No és que aquests relats no existissin en el passat, sinó que els recopiladors de reculls folklòrics no les van anotar i, per tant, hi ha poca constància de la seva presència en la societat de les generacions anteriors a les nostres. Els seus temes són molt variats. Contínuament es generen noves històries que resulten extraordinàries i que fan referència, per exemple, a fets inexplicables, curiositats relacionades amb la presència de nous col·lectius o amb l’activitat de persones presents en la vida pública.

Carme Oriol Carazo és catedràtica de Filologia Catalana a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, està especialitzada en etnopoètica i folklore ha publicat llibres, articles i ha contribuït en obres col·lectives. Entre la seva bibliografia destaca el llibre Introducció a l'etnopoètica: teoria i formes del folklore en la cultura catalana, on exposa les bases per a l'estudi formal d'aquest camp dins de l'àmbit de la cultura catalana.


Crèdits
Tarragona.cat
Tarragona JoveBiblioteca Pública de TarragonaEscola de Lletres