dimarts, 27 de novembre del 2012

Llegendes amb història

Crònica de la xerrada etnopoètica "El món de les llegendes urbanes"

Sabíeu que les llegendes urbanes, com acostuma a passar en el cas dels proverbis, sovint apareixen esporàdicament dins una conversa perquè hi ha algú que se’n recorda, o depenent de la nostra ubicació resulta adient parlar-ne?

El passat dimarts, 20 de novembre, vam poder assistir a la xerrada etnopoètica a càrrec de Carme Oriol Carazo a la secció local de la Biblioteca Pública de Tarragona. De la mà d’una experta, vam poder comprovar que les llegendes urbanes, si bé formen part del nostre dia a dia, no són un assumpte tan modern com ens pensem: pels volts dels anys 40, als EUA, ja es parlava d’històries tan conegudes com la de "la noia del revolt".

Més endavant, sobre la dècada dels 70, les llegendes urbanes reberen el nom de "llegendes modernes" o FOAFs (Friend Of A Friend); degut a la naturalesa que tenen d’expandir-se de boca a orella i el fet que sovint no sabem a qui li va passar exactament la història, sinó que el protagonista és sovint un amic d’un amic, d’un amic... I mica en mica aquestes llegendes contemporànies han anat arrelant i mutant de generació en generació.

Dolors Saumell, directora en funcions de la BPT, amb Carme Oriol Carazo.


~ Sobre Carme Oriol Carazo...

És catedràtica de Filologia Catalana a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, està especialitzada en etnopoètica i folklore ha publicat llibres, articles i ha contribuït en obres col·lectives. Entre la seva bibliografia destaca el llibre Introducció a l'etnopoètica: teoria i formes del folklore en la cultura catalana, on exposa les bases per a l'estudi formal d'aquest camp dins de l’àmbit de la cultura catalana.

~ Si teniu més curiositat sobre el tema, podeu consultar...

Una altra versió de "la noia del revolt" i altres llegendes →
The International Society for Contemporary Legend Research (ISCLR) →
Crèdits
Tarragona.cat
Tarragona JoveBiblioteca Pública de TarragonaEscola de Lletres