divendres, 30 de novembre del 2012

Arriba la "Nit de llegendes urbanes"!

Arriba la nit més esperada del cicle: la "Nit de llegendes urbanes"!

Avui divendres, 30 de novembre, a les 21 h a l'Espai Jove "Kesse", hi trobareu un recorregut per les diverses sales de l'espai, on hi podreu descobrir un grapat de llegendes urbanes i varis personatges estrafolaris.

"Endavant; passeu, passeu. Al llarg d'aquesta nit us topareu amb una llegenda urbana a cadascun dels racons d'aquest emblemàtic edifici. De les anècdotes més amenes a les rondalles més llòbregues. Serà un recorregut que no deixarà indiferent a ningú. Un grapat d’emocions de la mà de la dansa, el teatre i la literatura."

Presenta: Tornavís Teatre, Crazydancers i Escola de Lletres.

Ens trobem aquesta nit! No us la perdeu!

dijous, 29 de novembre del 2012

"Llegendes col·laboratives", article a T/2012

Avui els companys de Tarragona 2012 publiquen un article al seu blog dedicat al Cicle de Llegendes Urbanes "La ciutat a cau d'orella", amb el qual escalfem motors de cara a la "Nit de llegendes urbanes" de demà:


"A l’escala amb els veïns, al camp de colònies, en un xat per Internet… Qui més qui menys ha explicat llegendes urbanes en més d’una ocasió. Des de la clàssica noia de la corba a incidents amb personatges moderns com Ricky Martin. Tothom sap que són falses, però, tanmateix, tothom assegura conèixer algú que n’ha viscut alguna en primera persona. Aquesta tardor la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona, la Biblioteca Pública i l’Escola de Lletres han unit esforços per, basant-se en aquests rumors, posar en marxa el Cicle de Llegendes Urbanes "La ciutat a cau d'orella", que ara arriba a un dels seus punts culminants amb una "Nit de llegendes urbanes" oberta a tota la ciutat.

Aquest divendres 30 de novembre a la nit l’Espai Jove Kesse, punt de referència de l’activitat juvenil de la ciutat, acollirà un itinerari de llegendes a càrrec dels alumnes de l’Escola de Lletres i els integrants dels grups Tornavís i Crazydancers. Literatura, teatre i hip-hop, respectivament, per explicar històries a mig camí entre la tradició oral i la imaginació."

Llegiu l'article sencer →

dimarts, 27 de novembre del 2012

Llegendes amb història

Crònica de la xerrada etnopoètica "El món de les llegendes urbanes"

Sabíeu que les llegendes urbanes, com acostuma a passar en el cas dels proverbis, sovint apareixen esporàdicament dins una conversa perquè hi ha algú que se’n recorda, o depenent de la nostra ubicació resulta adient parlar-ne?

El passat dimarts, 20 de novembre, vam poder assistir a la xerrada etnopoètica a càrrec de Carme Oriol Carazo a la secció local de la Biblioteca Pública de Tarragona. De la mà d’una experta, vam poder comprovar que les llegendes urbanes, si bé formen part del nostre dia a dia, no són un assumpte tan modern com ens pensem: pels volts dels anys 40, als EUA, ja es parlava d’històries tan conegudes com la de "la noia del revolt".

Més endavant, sobre la dècada dels 70, les llegendes urbanes reberen el nom de "llegendes modernes" o FOAFs (Friend Of A Friend); degut a la naturalesa que tenen d’expandir-se de boca a orella i el fet que sovint no sabem a qui li va passar exactament la història, sinó que el protagonista és sovint un amic d’un amic, d’un amic... I mica en mica aquestes llegendes contemporànies han anat arrelant i mutant de generació en generació.

Dolors Saumell, directora en funcions de la BPT, amb Carme Oriol Carazo.


~ Sobre Carme Oriol Carazo...

És catedràtica de Filologia Catalana a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, està especialitzada en etnopoètica i folklore ha publicat llibres, articles i ha contribuït en obres col·lectives. Entre la seva bibliografia destaca el llibre Introducció a l'etnopoètica: teoria i formes del folklore en la cultura catalana, on exposa les bases per a l'estudi formal d'aquest camp dins de l’àmbit de la cultura catalana.

~ Si teniu més curiositat sobre el tema, podeu consultar...

Una altra versió de "la noia del revolt" i altres llegendes →
The International Society for Contemporary Legend Research (ISCLR) →

dimarts, 20 de novembre del 2012

La Biblioteca Pública de Tarragona acull la xerrada "El món de les llegendes urbanes"

L'acte s'emmarca dins el cicle "La ciutat a cau d’orella", una de les activitats de tardor de Joventut

Avui dimarts, 20 de novembre, a partir de les 18:30 h, tindrà lloc a la Biblioteca Pública de Tarragona la xerrada "El món de les llegendes urbanes", a càrrec de Carme Oriol Carazo, professora del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. La proposta forma part de la programació del Cicle de Llegendes Urbanes "La ciutat a cau d’orella", organitzat per la Conselleria de Joventut de l'Ajuntament de Tarragona, l'Escola de Lletres de Tarragona (Associació Tarragona Literària) i la pròpia Biblioteca.

La xerrada explicarà les característiques d'aquests relats i analitzarà la funció que tenen en la societat que els transmet. Així mateix, utilitzarà exemples de llegendes sorgides recentment per evidenciar la importància que tenen aquests relats avui en dia i de com els mitjans de comunicació contribueixen a la seva difusió.

Les llegendes urbanes són uns relats molt units a la quotidianitat i es troben molt presents en les converses del dia a dia. Tot i ser tan presents, els folkloristes no les han començat a estudiar fins fa relativament pocs anys. No és que aquests relats no existissin en el passat, sinó que els recopiladors de reculls folklòrics no les van anotar i, per tant, hi ha poca constància de la seva presència en la societat de les generacions anteriors a les nostres. Els seus temes són molt variats. Contínuament es generen noves històries que resulten extraordinàries i que fan referència, per exemple, a fets inexplicables, curiositats relacionades amb la presència de nous col·lectius o amb l’activitat de persones presents en la vida pública.

Carme Oriol Carazo és catedràtica de Filologia Catalana a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, està especialitzada en etnopoètica i folklore ha publicat llibres, articles i ha contribuït en obres col·lectives. Entre la seva bibliografia destaca el llibre Introducció a l'etnopoètica: teoria i formes del folklore en la cultura catalana, on exposa les bases per a l'estudi formal d'aquest camp dins de l'àmbit de la cultura catalana.


dimecres, 7 de novembre del 2012

Aquest cap de setmana comencen les activitats del Cicle de Llegendes Urbanes "La ciutat a cau d'orella"

L'Espai Jove Kesse i la Biblioteca Pública acolliran propostes de caràcter lúdic, formatiu i experimental

El Cicle de Llegendes Urbanes "La ciutat a cau d'orella" inicia les seves activitats aquest cap de setmana. D'una banda, el divendres 9 de novembre a les 18 h, l’Espai Jove Kesse acollirà un taller de creació de personatges digitals 2D a càrrec de Tziqui Artworks amb la col·laboració del Club de Còmics de Tarragona. Aquest taller d'il·lustració i art digital treballarà per capes seguint tot el procés creatiu inspirat en les històries i llegendes urbanes de la ciutat.

El mateix divendres a partir de les 21 h s'iniciarà des de la Biblioteca Pública el primer dels quatre enigmes nocturns itinerants. Sota el nom de "Sense ficció", els grups de persones que s'animin a seguir la descoberta coneixeran de primera mà els fets i fenòmens urbans que han existit sempre entre la realitat i la ficció a la ciutat de Tarragona.

D'altra banda, el dissabte dia 10 arrencarà el monogràfic de creació de llegendes urbanes titulat "Els secrets de l'oralitat". Serà conduït per Ingrid Ventura, professora de l'Escola de Lletres, qui explicarà les claus per entendre la mecànica de les llegendes urbanes i saber-ne crear de pròpies. Aquest taller tindrà lloc a l'Espai Jove Kesse de 18 a 20 h.

Totes les activitats són gratuïtes, però cal fer una inscripció prèvia des del web www.tarragonajove.org.

El Cicle de Llegendes Urbanes "La ciutat a cau d’orella" està organitzat per la conselleria de Joventut de l'Ajuntament de Tarragona, la Biblioteca Pública de Tarragona i l'Escola de Lletres. Es tracta d'una novetat a la ciutat que s'engloba dins la capitalitat cultural del 2012. Inclou una desena d'actes i activitats gratuïtes que apleguen la història oral de rumors que corren de boca a orella en un seguit de propostes que van des d’activitats lúdiques, participatives i nocturnes fins a plantejaments més tècnics i reflexius. S'allargaran fins proper 21 de desembre.
Crèdits
Tarragona.cat
Tarragona JoveBiblioteca Pública de TarragonaEscola de Lletres